14 Mart 2018 Çarşamba

Muvakkat Yapı Ruhsatı Aldım




MUVAKKAT YAPI RUHSATI NE DEMEK VE NASIL ALINIR?

Gönenç Emlak Şirketi Muğla Marmaris emlak piyasasında muvakkat yapı ruhsatı aldım konusuna ilişkin bilgi paylaşımında bulunuyor. İşte açıklamalar. Birçok farklı ruhsatlar bulunmaktadır. Ruhsatlar arasında muvakkat yapı ruhsatı da bulunmaktadır. Peki, muvakkat yapı ruhsatı ne demektir? İnşaat yapılan yerlerde orada çalışan kişiler için ya da işleri daha rahat yürütmek amacı ile şantiye binaları yapılmaktadır. Şantiye binaları inşaat bitiminden sonra yıkılmaktadır. İşte böylesi  yapılar için verilmekte olan ruhsata denilmektedir.

Belirtilen yapılar genel hizmetler için kullanılmaktadır. Buralar tek katlı yapı olarak yapılır. Aslında cephe, derinlik açısından inşaata elverişli olmadığı gibi belli süre kullanma amacı ile yapılmaktadır. Yapıların yapılması halinde ruhsat alınması gerekmektedir. Alınan ruhsatlar belirli bir süre için verilmektedir.

MUVAKKAT YAPI RUHSATI ALIMI

Muvakkat yapı ruhsatı o yapının sahibinin talebi doğrultusunda imar planının kontrolünün yapılacağı süreye kadar bağlı olduğu encümen kararı ile yapılmasına izin verilir. O yapının imar özelliğine göre Belediye başkanlığının kararı da göz önüne alınarak hangi kullanım amacı ile yapıldıysa ona göre izin verilir. İzin verilen amacın dışında yapı kullanılması kesinlikle yasal değildir. Sadece izin alınırken beyan edilen kullanma amacı ile kullanılabilir.

Alınan yapıların kullanım süresi aslında az değildir. Yapılar 10 yıl süre ile kullanılabilir. Böylesi tür tapu kaydına şerh verildiği tarihten itibaren başlar. Birden fazla muvakkat yapı ruhsatı alınabilir. Fakat bunun için bazı şartlar gerekmektedir. Konu hakkında genel bilgileri derinleştirmek mümkündür. Nitekim sektöre ilişkin yayınladığımız Marmaris Emlak Konut piyasası içerikli yazılarımızda ayrıca değinmek isteriz.

MUVAKKAT YAPI RUHSATI VE TANINAN HAKLAR

Yapı ruhsatını tek parselde 1 den daha fazla alabilmek mümkündür. Fakat  ruhsatın izni çıkması halinde yapılan inşaatın toplam alanının 250 metre kareden fazla olmamalıdır. Bunun yanı sıra katları 2 den, asma katı olmayan binalar için yükseklik 8.30 m asma katlı binalar için ise 9.30 m den yüksek olmaması koşulu konulmaktadır. Bütün koşullara dikkat edilmesi halinde birkaç yapı ruhsatı almak mümkündür.

Yapılan yapılar özellikle inşaat sahibi için çok önemlidir. Yapıların kullanılması için ruhsat alımı yapılması gerekmektedir. Zaten ruhsatın alınması halinde 10 yıl süreye kadar geçerliliği bulunmaktadır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder