30 Nisan 2018 Pazartesi

Deprem Sigortasi



Zorunlu Deprem Sigortası Nedir? Nasıl Yaptırılır?

Muğla Marmaris Emlak Piyasasında Gönenç Emlakçılık Şirketi yine sık sorular sorulardan güncel deprem sigortasi konusunda açıklamalar yaptı. Marmaris'te Konut Kredisi talebinde bulunurken, elektrik su aboneliği yapılırken bu poliçe isteniyor.
   
Zorunlu deprem sigortası 6305 sayılı afet sigortaları kanunu kapsamında yapılmaktadır. Binalar ve bağımsız bölümlerle ilgili olarak yaptırılan bu sigorta gereğince deprem sonrasında meydana gelmiş olan bütün maddi zararları poliçede belirlenmiş olan limitler dahilinde nakit olarak sigorta firması tarafından karşılanacaktır. Bina nasıl kısmi olarak veya tamamen zarar görmüş olsa da her zaman teminat altında olarak devam etmektedir. 

Bina bölümleri bir ya da ayrı ayrı teminat kapsamına alınabilir. Ana duvarlar, temeller, istinat duvarları, bağımsız bölümlere ayıran ortak duvarlar, tavanlar ve tabanlar, asansörler, merdivenler gibi alanlar tamamen bu teminat kapsamında içindedir. Teminat kapsamı dışında olan bazı durumlar da bulunmaktadır.

Zorunlu Deprem Sigortası Kapsam Dışı Kalanlar

DASK Zorunlu deprem sigortası binanızda depremi ve depremin sonrasında oluşan yangın, tusunami, infilak veya yer kayması gibi durumların neden olacağı bütün maddi zararları karşılamaktadır. Ancak enkaz kaldırma masrafları bu durumun dışındadır veya kira mahrumiyeti olması bu durumun dışında tutulmaktadır. Onun gibi manevi tazminat talepleri alternatif ikametgah ve iş yeri masrafları gibi şeylerle sigorta tarafından karşılanması gerekir. 

Örnek vermek gerekirse iş yeriniz yıkıldıktan sonra iş yerinizin enkazını kaldırmak istediğiniz de bu sistemler sigorta tarafından karşılanmayacaktır. Aynı zamanda da iş durması sebebiyle ortaya çıkan masraf sigorta tarafından karşılanmayacaktır. En azından DASK tarafından karşılanmayacaktır. Daha doğrusu, bilinen adıyla zorunlu deprem sigortası olası bir şekilde deprem felaketi yaşamış olanların hayatlarına kaldığı yerden yeniden güvende devam edebilmelerine anlaşılmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder