21 Aralık 2016 Çarşamba

Marmariste Arsa Arazi


Arazi Ve Arsa Arasındaki Fark

Muğla Marmaris Emlak Sektöründe Gonenc Emlak Şirketi 23 yıldır gayrimenkul danışmanlık hizmeti vermektedir. Makale son kısmında kaynak, url ile ulaşacağınız sitede satılık arsa arazi ilanlarına ulaşabilirsiniz. Yazımızda iki tanım üzerine açıklama gündeme alınmıştır. 

İki ayrı kavram vardır. Biri arsa diğeri arazi. Her ikisi birbirinden farklıdır. Arazi, tarla yani imarı olmayan boş toprak parçasına denir. Arsa ise bağlı bulunduğu belediyeler tarafından imar uygulaması yapılmış, şehir gelişme alanı içerisinde olup üzerine bir yapı inşa edilebilecek kriterle sahip toprak parçasıdır. Kısacası arsalar, arazilerin  imar uygulaması görmüş halidir. Araziler bu uygulamada, imar kanunu gereğince %40’a varan kesintiler ile Düzenleme Ortak Payı adı altında terkleri yapılır ve daha sonra Net İmar Parseli = Arsa şekline getirilir.

Düzenleme Ortaklık Payı adı altında yapılan kesintiler, düzenlemeye tabi tutulan bölge içerisindeki yollar,  park bahçeler,  yeşil alanlar, karakol, cami, ve okul yerleri gibi  kültürel ve sosyal şehir donatı alanlarıdır. 

Her arazi sahibi bu ortak alanlara ortak ve eşit bir % oranı ile yer vererek, sonra da, Net İmar Parsellerini, yani arsalarını yeni tapu ile devralırlar. Yani arsa, arazinin %40 kesinti görmüş ve artık üzerine inşaat yapılabilen şeklidir denebilir. Arsa alırken, lokasyon, yol cephe ve bağlantıları, fiziki yapı, imarı gibi özelliklerine bakarız. 

 İlk göze çarpan etki arsanın fiziki yapısıdır. Eğimli veya düz oluşu, köşe veya ara parsel olması önemlidir. Ulaşım ve yol bağlantıları ise çok çok önemlidir.
 Bir arsanın veya bir gayrimenkulün  pirim yapmasındaki  en etkin faktör yoldur. Ana yola veya tali yollara özellikle de yaya yollarına cephe olan arsalar en değerli olanlardır. İmar Durumu,  tüm bu kriterlerin  göstergesi olup,  lokasyonu, fiziği, yol cephe ve bağlantıları olan yerlerde genellikle yüksek yapılaşma koşulları ile öne çıkar. 

Bir de amaçlar doğrultusunda arsa aramak gerekmektedir. fiziki yapı, lokasyon, yol cephe ve bağlantılar ile imar durumunu  göre seçmek zorundayız. Mesela  konut amaçlı aramakla, hastane veya alışveriş merkezi inşa etmek üzere arsa aramak arasında oldukça fark vardır. 10 – 15 tane villa yapıp satmak için aramakla, benxinlik yapmak için arsa aramak çok farklıdır.

Muğla bölgesinde gerek, emlak gerekse  diğer yatırım amaçlı tüm arsa ve arazi arayışlarınızda Gonenc Emlak olarak size bu yolda en kapsamlı en uygun imkanları sunmayı görev bilmekteyiz.
Marmaris ve çevresi satılık arsa arazi 


Url       :  http://marmarisbox.com

İrtibat  :   0532 312 01 16